Wat is Iaido?

hayashizaki jinsuke shigenobu

hayashizaki jinsuke shigenobu

Iaido (居 合 道) is een zwaard-krijgskunst ontwikkeld in Japan in de late 16de eeuw.

 
Het doel was om zo snel mogelijk een tegenstander te verslaan met één vloeiende trek- en snijbeweging van het zwaard.

 
Doorheen de eeuwen heeft oorlog plaatst gemaakt voor vrede en ook het Iaido is geëvolueert naar werken met het hart en geest.

 

Beoefenen

nakayama hakudo sensei

nakayama hakudo sensei

In het Iaido wordt een japans zwaard gebruikt tegen één of meerdere imaginaire tegenstanders in een wel omschreven scenario. Met oog op het veiligheidsaspect, is het vanzelfsprekend dat elke beoefenaar start met een houten zwaard (bokken) en later met een niet scherp japans zwaard (Iaito). Uiteindelijk is het doel om Iaido te beoefenen met een scherp japans zwaard (shinken).

Het beoefenen van Iaido start met de Seitei-Iai, waarin al de nodige basistechnieken omvat zijn die nodig zijn om de zwaardtechnieken meester te worden. In een later stadium leren gevorderde beoefenaars de technieken van het Muso Shinden Ryu, de traditionele stijl gesticht door Nakayama Hakudo en gevolgd door ShōShiKai.

Fylosofie

iaido-kanjiIaido bestaat uit 3 kanji, I: het zijn, leven, bestaan – AI: eenheid, harmonie – DO: de weg. Je kan dit vertalen als "De weg van het leven door eenheid"

In context van zwaard duel, betekend de term IAI de eenheid van lichaam, ziel en geest met als doel te winnen van je tegenstander.

Op eerste zicht gaat de overwinning gepaard met de dood van de tegenstander. Nochtans is het doel van Iaido een gevecht te winnen zonder het zwaard te trekken. Door simpelweg je tegenstander met je spirituele energie te overmeesteren.

In ons dagelijks leven zijn, mentale en fysieke training nodig om een japans zwaard te hanteren. Dit hanteren zal ook onze geest aansterken zodat we een beter mens worden, die vrede en geluk promoten tot ver buiten de muren van een dojo.

Het beoefenen van Iaido is een zoektocht naar perfectie en telkens je resultaten in vraag stellen. Dit laatste is een zware beproeving voor eenieder en vergt inzicht, concentratie en discipline.