Sensei Shinzan Segawa

Sensei Shinzan Segawa

Om het verhaal van Sinryu ju-jutsu te kunnen vertellen, is het nodig om eerst het verhaal te doen van een man genaamd Shinzan Segawa. Hij werd geboren in 1928 in Iwate-ken als kind van een rijke familie.

Op een dag ontmoette Segawa op weg naar school een oude man die bekend stond als een Yagyu Kenpo meester. Deze man was echter een kluizenaar geworden na een wedstrijd in Kyoto in 1887 waarbij hij zijn tegenstander gedood had. Als gevolg van dat gevecht verwierp hij sindsdien zijn naam en weigerde hij aan om het even wie les te geven. In de buurt van Segawa kende men hem als "De man zonder naam". Door toedoen van al de pesterijen die Segawa in die tijd moest ondergaan werd de oude man wat minder streng. Dit werd het begin van de loopbaan van Segawa sensei in de Oosterse gevechtskunsten. Vijftien jaar later, op 25-jarige leeftijd, ontmoette hij Ryuho Okuyama, de stichter van een stijl Hakko Ryu ju-jutsu genoemd. Segawa studeerde Hakko Ryu ju-jutsu en werd één van de eerste meesters van de stijl. Samen met de stichter Okuyama reisde hij door heel Japan om deze stijl te verspreiden. Dankzij Segawa sensei’s grote vaardigheid, kennis en optreden werd hij de favoriete leerling van de stichter.

Segawa sensei begon zijn stijl van Hakko Ryu ju-jutsu aan te leren gecombineerd met Yagyu Kenpo. Wat hem niet alleen nogal bekend maakte, maar ook de vijandigheid opleverde van andere leraren van Hakko Ryu ju-jutsu tot Okuyama aankondigde dat Segawa’s technieken gewoonweg een andere versie waren van de originele stijl. Vanwege de populariteit en doeltreffendheid begon de stijl uiteindelijk ook zijn weg te vinden naar Europa en Amerika, waar hij ook populair werd.

Segawa sensei huwde en ging door met zijn stijl aan te leren tot Okuyama hem in 1980 een brief stuurde met daarin de vraag om terug te keren naar de honbu dojo om aan zijn zoon en leraren les te geven. Segawa aanvaardde dit voorstel en keerde terug naar de honbu dojo in Omiya.

 

 

Sensei Luc Awouters

Sensei Luc Awouters

 

Het was toen dat Luc Awouters, een Belg, onderricht kreeg van Segawa sensei. Hoewel Awouters een Hakko Ryuju-jutsu leraar was geweest in België voor hij naar Japan ging, merkte hij onmiddellijk het verschil tussen Segawa’s stijl en het Hakko Ryu ju-jutsu en besloot zich te wijden aan die van Segawa sensei. Na verloop van tijd werd hij leraar en gaf les naast Segawa sensei tot hij terugkeerde naar Toyama in 1993. Sindsdien gaf Awouters sensei zowel in België als in Japan les, waar de stijl nu Sinryu ju-jutsu genoemd wordt.

 

 

 

 

 

 

Sensei Luciano Cinelli

Sensei Luciano Cinelli

 

 

De Sinryu ju-jutsu Honbu Dojo in België staat onder leiding van Kaiden Shihan Luciano Cinelli, die als enige deze erkenning heeft gekregen van Kaicho Luc Awouters.